Owocowo-warzywne soki pijemy, bo zdrowi być chcemy!
W czwartek 3 października br. w naszej grupie było smacznie, zdrowo i kolorowo. W tym dniu rozwijaliśmy swoje umiejętności kulinarne. Z owoców i warzyw wykonaliśmy samodzielnie zdrowy sok owocowo- warzywny.
Przed przystąpieniem do pracy poszerzyliśmy swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Wiemy już, dlaczego należy spożywać owoce i warzywa i że oprócz walorów smakowych są one źródłem wielu witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm.
Zapoznaliśmy się również z elektrycznym urządzeniem gospodarstwa domowego-
z sokowirówką, jej wyglądem i działaniem. Zostaliśmy poinstruowani o sposobie korzystania z sokowirówki zgodnie z zasadami bezpieczeństwa.
Następnie, po dokonaniu niezbędnych czynności higienicznych przystąpiliśmy do pracy. Z radością obserwowaliśmy jak kubeczki napełniają się pomarańczowym napojem, a po pysznym soku pozostały tylko kolorowe wąsy. W planach mieliśmy wykonanie jeszcze zielonego soku- ze szpinakiem i kiwi, ale niestety przekonaliśmy się na własnej skórze, że urządzenia elektryczne się zużywają i nie było nam dane wykonać drugiego napoju. Ale nic straconego, odkryliśmy, że wspólne gotowanie sprawia nam wiele frajdy i na pewno to nie były nasze ostatnie zajęcia kulinarne!